Meteen naar de inhoud
HomeNieuwsZo overleef je de kerst stress: 10 tips

Zo overleef je de kerst stress: 10 tips

Ik kan zo genieten van kerstfilms waarbij het leven vaak een sprookje lijkt. Of van comedy’s waarbij het kerstdiner op een grote ramp afstevent en waarbij aan het eind alles toch nog goed komt. In het echte leven hoor ik heel vaak om mij heen dat mensen veel last hebben van kerststress: ruzie bij het optuigen van de kerstboom, last minute inkopen doen voor cadeaus. Wie mag naast wie zitten tijdens het kerstdiner? En dan heb ik het nog niet over de uren in de keuken staan voor het kerstdiner gehad …

Met de volgende tips hoop ik dat je kunt gaan genieten van je kerstdagen en je kerstdiners!

 1. Stel vast wat je wilt
  Wat betekent kerst voor jou en hoe zien je ideale kerstdagen er uit? Met familie, met vrienden, met je gezin, met je partner, alleen? Kijk hoe je de dagen kunt vormgeven, waarbij je een goede balans zoekt tussen ‘verplichtingen’ en wat jij het liefst wilt. Plan hoeveel tijd je daar aan wilt besteden. De balans kun je vinden door iets leuks na een verplicht nummer te plaatsen. Zo heb je iets om naar uit te kijken.
 2. Stel prioriteiten
  Vind jij cadeaus inpakken leuk, maar zie je op tegen het kerstdiner? Verdeel de taken. Dan kun je energie steken in de dingen die jij leuk vindt. Je kunt de taken verdelen met je vrienden, met je partner, gezin of familie.
 3. Bereid je goed voor
  Zoek inspiratie in tijdschriften en zoek vooral gerechten die je weinig tijd kosten of gerechten die je een paar dagen van te voren al kunt maken. Of gerechten die je kunt invriezen. Dan maak je deze al even van te voren en dan hoef je alleen nog maar te ontdooien en evt. opwarmen.
 4. Maak een planning
  Kerstborrel op de zaak. Maak een planning en onthoud dat ’nee’ ook een antwoord is. Je mag ’nee’ zeggen. En vind je dat moeilijk? Koop tijd! Zeg dat je je agenda even moet nakijken en kom er dan later, beter voorbereid, op terug.
 5. Laat je perfectie los
  Natuurlijk wil je een perfect kerstdiner, maar laat het perfecte plaatje los. Maak het jezelf makkelijk. Kerst gaat om samenzijn, verbinding en genieten van elkaar en een lekker hapje of drankje.
 6. Maak boodschappenlijstjes
  Zorg dat je alle houdbare producten, producten in de vriezer al van te voren in huis hebt. Ga twee of drie dagen voor kerst shoppen voor je verse ingrediënten. Zo heb je minder stress in de supermarkt.
 7. Maak tijd vrij
  Neem een dag vrij en doe slim inkopen. Plan hierbij je boodschappen, cadeau inkoop in. Koop zoveel mogelijk lokaal. Dat is fijn voor de winkeliers in je omgeving en het scheelt je tijd.
 8. Eet minder suiker
  Suiker zit in heel veel kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes. Als je suiker eet, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dat zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit je bloed wordt opgenomen in je cellen. De suiker komt al binnen een paar minuten in je bloed. Je bloedsuikerspiegel stijgt en geeft energie. Je alvleesklier geeft een extra dot insuline om de suikers op te nemen door je lichaamscellen. Nu zakt je bloedsuikerspiegel flink en je krijgt een energiedop. Daardoor voel je je vermoeid en wil je eigenlijk alleen nog maar slapen. Zorg dus dat je minder suiker eet, waardoor je beter geconcentreerd kan blijven en je energie hoog blijft.
 9. Blijf ademen
  Klinkt misschien stom, maar als je stress ervaart, ga je vaak ook sneller en hoger ademen. Neem dus af en toe een pauze. Ga zitten en leg je handen op je buik. Adem rustig in. En adem rustig uit – iets langer dan je inademt. Voel je handen op je buik omhoog gaan en adem dan weer naar je handen op je buik in. Denk vooral aan de dingen die tijdens de Kerst goed zullen gaan.
 10. Wees realistisch
  Elk huis heeft z’n kruis. Wat in de films super romantisch en sprookjesachtig lijkt is een film: dus niet echt! Staar je niet blind op perfecte Instagram plaatjes. Je weet niet wat er achter de façade zit. Het echte leven zit vaak wat gecompliceerder in elkaar. Je kunt geen jarenlange familie conflicten oplossen, je kunt kinderen niet urenlang stil houden. Laat de dagen gaan, zoals ze gaan. Probeer humor erin te houden, reageer niet op alles wat je hoort. Probeer niets anders te doen dan registreren, zonder oordeel. En laat het gaan.

Fijne voorbereidingen voor de Kerst en laat je niet gek maken!

Sportieve groeten,
Anne-Marie

Geef een reactie